Bollspel

Bollspel har under en lång tid varit i majoritet inom de praktiska momenten inom ämnet Idrott & Hälsa. Varför det har blivit så har jag inget bra svar på. Men en tanke kan vara att det dels kan vara enkelt då många idrottslärare har en bakgrund inom olika bollsporter samt att många barn gillar bollar redan från yngre åldrar. Idag utgör bollspel i sig ingen egen punkt i de olika styrdokumenten men kan däremot läsas in i flera av punkterna. Åsa Liljekvist vid institutionen för didaktik och pedagogik vid Stockholms universitet som undersökts idrottshallars uppbyggnad menar att även utformningen av dagens idrottshallar är bygda efter just bollspel. Jag menar inte att det är fel att använda bollspel i skolans undervisning men att det är viktigt att man som lärare gör ett didaktiskt ställningstagande här, precis som i alla annan undervisning och inte har som mål att ta vid där föreningsidrotten inte räcker till.

Att använda sig av olika lekar och spel med boll är ett lysande sätt att utveckla barns motorik då det exempelvis krävs för att träna de motoriska grundformerna kasta och fånga. Däremot är det inte sagt att man bör ägna sig åt allt för avancerade färdiga bollspel utan att det gäller att hitta spel som är anpassade efter barnen i denna ålder. Ett lysande exempel på detta är Kids Volley, ett spel som bygger just på kasta och fånga samt tränar upp barnens förmåga till samarbete.

Bollundervisningen för mindre år bör delas in i olika delar:

1. Jag och bollen: Detta är ett första stadium som syftar till att öva upp det enskilde barnets förmåga till bollhantering. Här kan det handla om allt från att kasta och fånga bollen, kasta mot en vägg för att öva upp barnets avståndsbedömning samt hur hårt/löst bollen bör kastas för att maximera möjligheten att fånga den.

2. Du, jag och bollen: I den andra fasen är det dags att addera ytterligare en person. Här handlar det om att lära sig att hantera bollen i interaktion med en annan person. Här kan det exempelvis handla om att kasta/studsa bollen till varandra och så vidare.

3. Vi och bollen: Det tredje och sista steget i denna grundläggande bollfärdighetsträning är att inom gruppen lära sig att behandla en boll med kontroll. Här är stjärnan ett lysande exempel på övning där det handlar om att kasta bollen till varandra efter ett förutbestämt mönster. Förutom att träna barnens passningsförmåga ställer det även krav på att utveckla barnets minne för att minnas vem du ska få boll från samt vem du skall passa den vidare till.